vrijdag 31 augustus 2018

Helden (1) – Eddy Krieger

Eén van mijn favoriete VVV-spelers aller tijden: Eddy Krieger. En dat terwijl hij – zo wijst het onvolprezen Dan wordt een goal geboren uit – niet meer dan acht wedstrijden voor VVV speelde, nota bene in een seizoen waarin VVV degradeerde. Zijn hoge klassering op mijn favorietenlijstje heeft Eddy uitsluitend en alleen te danken aan zijn optreden in de wedstrijd VVV-NEC, gespeeld op 17 december 1978.


Eerst even de context. Onder leiding van Hans Croon maakte VVV een rampzalig seizoen door. Om de dreigende degradatie af te wenden, kwamen er nog voor de winterstop met Stanley Bish en Eddy Krieger twee versterkingen. Eddy Krieger was niet zo maar iemand: nauwelijks een half jaar eerder had hij met Club Brugge nog in de Europa Cup I-finale gestaan en met Oostenrijk op het WK in Argentinië een legendarische overwinning op West-Duitsland behaald.


Omdat hij bij Club Brugge in conflict was geraakt met zijn trainer Ernst Happel kon VVV de libero (of verdedigende middenvelder) tegen een zacht prijsje voor een half jaar huren. Op 9 december debuteerde Eddy in de uitwedstrijd tegen MVV (1-1). Een week later maakte hij tegen NEC voor het eerst zijn opwachting in De Koel. Eddy – die een dag eerder zijn 32e verjaardag had gevierd - bleek een regelrechte sensatie: sinds (Horstenaar!) Jan Schatorjé was er niemand meer geweest met zó’n verwoestend schot, met dit verschil dat Jan links- en Eddy rechtsbenig was. Zodra hij de middenlijn was gepasseerd, volgde een uithaal richting vijandelijk doel – zo herinner ik het me althans. NEC-keeper Jan Formanoy had deze middag een engeltje op de lat zitten: vier, vijf keer kon hij ternauwernood een doelpunt voorkomen na weer een kanonskogel van Eddy. Alleen voor een penalty van King Eddy moest Formanoy capituleren. Dat de wedstrijd in 1-1 eindigde, was een lichte teleurstelling, maar ook niet meer dan dat. Want met deze vedette in de gelederen kon VVV onmogelijk degraderen – zo dachten we althans.


Hoe anders was de werkelijkheid. Na een lange winterstop kreeg zelfs deze voetbalgod VVV niet meer aan de praat. Mét Eddy in de gelederen werd vijf keer op rij verloren. Op tweede paasdag viel hij in de thuiswedstrijd tegen Sparta geblesseerd uit en daarna verdween Eddy uit beeld. De balans: acht wedstrijden (vijf verloren, twee gelijk, één verloren) en twee (penalty)doelpunten. Maar wel de voor een veldspeler onvoorstelbaar hoge gemiddelde waardering van 6,88 per wedstrijd in Voetbal International!

Het verhaal Eddy Krieger kende twee verliezers: Eddy (de degradatie was toch een smetje op zijn imposante loopbaan) en VVV (dat na de degradatie zelfs moeite had om in de eerste divisie aan te klampen). Een duidelijke winnaar was er ook: ondergetekende. Die had er weer een held bij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten