zondag 13 september 2020

Emmen – VVV

Giakou


Het was 1973, ik was 8 en ik spaarde voetbalplaatjes. Voetbalsterren in aktie ‘72/’73 heette het album. Voorop Piet Keizer die een Feyenoorder (Rinus Israel?) passeert. 248 plaatjes die je met een dun lijntje lijm in het album moest bevestigen. Tilde je het plaatje op, dan viel er een ultrakort biografietje van de betreffende speler te lezen. Willy van der Kuylen was plaatje nummer 215. ‘Geboren 6-12-’46. Was reeds verschillende keren topscorer van de eredivisie. De laatste twee jaar scoort hij wat minder regelmatig maar hij is nog altijd een killer van formaat.’ Een killer van formaat. Is me altijd bijgebleven. Waarschijnlijk omdat ik het niet snapte. Giorgos Giakoumakis wekt de indruk een killer van formaat te zijn. In jargon: spits met een neusje voor de goal. Vandaag. In Emmen. Eendagsvlieg? Blijft dit voor eeuwig zijn claim to fame? Niet te vroeg juichen, Parijs is nog ver, Soriano ligt nog vers in het geheugen.

King


‘Klapbach was gewoon een maatje te groot.’ Als deze tekst omstreeks 12.03 uur in Emmen aan de mond van Hans de Koning ontsnapt dringt pas echt tot me door wat ik het afgelopen half jaar allemaal heb moeten missen. ‘Klapbach was gewoon een maatje te groot.’ Gedroomde titel van een boek. Openingszin mag ook. De King na afloop: ‘We kwamen beter in het voetbalgebeuren.’ Over Giakoumakis: ‘Giakou die z’n energie erin gooit.’ Contract voor het leven graag. De King welteverstaan – Giakou valt nog te bezien.

Kum


Business as usual, ook op z’n 35e verjaardag. Voor de 73e keer op rij Man of the Match. Ondanks Giakou, ondanks de King, ondanks eenmaal ‘geschaakt’ te zijn door een Emmen-aanvaller (dixit commentator Bert van Losser), ondanks slordigheidje met gele kaart als gevolg. Onovertroffen: zijn rust aan de bal, zijn onverstoorbaarheid, zijn timing. 85e minuut: Glenn Bijl wil uithalen voor de 4-3. Desperate sliding Kum, gevaar geweken. Kantelpunt – even later valt de goal aan de andere kant.


Post


Business as usual. Dus een gele kaart. Rood blijft ‘m gelukkig bespaard, anders was ons een instant-klassieker bespaard gebleven. Danny Post, Emmen, zondag 13 september 2020, omstreeks 14.13 uur: ‘Wie die winnende maakt gaat ‘m ook winnen.’ Blijft dit voor eeuwig zijn claim to fame?

Shirt
Beste shirt in jaren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten