zaterdag 29 april 2023

VVV – Jong Ajax

I
Halverwege station en stadion. Een man fietst me voorbij. Hij stopt tien meter verder en draait zich om.
‘Ha, Wim!’
‘Heej Wim!’
Wim meets Wim, gewaardeerd collega van weleer. Jaren geleden dat we elkaar hebben gezien.
‘Hoe gaat het?’
‘Goed. En met jou?’
‘Ook goed.’
‘Is niet veel, hè, dit jaar?’
‘Ongelooflijk dat ze zo hoog staan.’
‘Zegt ook wel iets over de concurrentie.’
‘Vooral thuis is het niks.’
‘Waar zit je?’
‘Lange kant, onoverdekt.’
‘Ik ook. Elke wedstrijd regen en kou dit seizoen.’
‘Ach ja, maar het blijft leuk.’
‘Precies. Fijne wedstrijd dan maar.’
‘Jij ook!’

II
Ellendige eerste helft. Net voor rust begint het te regenen. Gefluit en boegeroep als de spelers het veld verlaten. Braken en Ketting maken duidelijk daar niet van gediend te zijn. Ze manen de fans aan de Duitse kant tot meer enthousiasme. Geen bekers meer op het veld mogen gooien en dan ook nog eens enthousiast moeten zijn over iets waarover je onmogelijk enthousiast kunt zijn. Ga er maar aan staan. Toch kwijten ze zich van de hen opgelegde taak. Zij (de fans) loyaal tot op het bot en zij (de spelers) gevlogen bij de eerste de beste gelegenheid die zich voordoet.

III
Net iets minder ellendige tweede helft. Het blijft miezeren. Gelukkig is De Man Schuin Achter Me er weer. Bij elke corner: ‘Let op Ketting! Hij gaat scoren!’ Ketting scoort niet. Natuurlijk niet.

IV
68e minuut. Onnavolgbare rush van de linksback van Ajax, ik vermoed dat ie Tristan Gooijer heet. Een stuk of vijf VVV-spelers hebben het nakijken. Niet te beschrijven zo mooi. Met eigen ogen gezien. Ik. In De Koel. Bijblijver.

V
Jong Ajax heeft jonge fans. ‘Verafgoders’ is misschien een beter woord. Hoe dan ook moeten ze de baard nog in de keel krijgen. Wat zorgt voor een koorknapengeluid als Jong Ajax scoort of (in blessuretijd) voor open goal mist. Machtig. Met eigen ogen gehoord. Ik. In De Koel. Bijblijver.

VI
Halverwege stadion en station. Velen fietsen me voorbij. Niemand stopt tien meter verder om zich om te draaien. Ook Wim niet. Imaginaire dialoog dan maar.
‘Ha, Wim!’
‘Heej, Wim!’
‘Triest, hè.’
‘Ongelooflijk, ja.’
‘Ze hebben niks te zoeken in de nacompetitie.’
‘Inderdaad. En weer die regen.’
‘Zeiknat geworden, ja.’
‘Ach ja, maar het blijft leuk.’
‘Precies. Tot de volgende keer dan maar.’
‘Ja. Hojje.’
‘Hojje.’


Geen opmerkingen:

Een reactie posten