zondag 9 april 2023

Willem II – VVV

I

Kingo. Wapperende jaspanden, zwembandsjaal, teletubbiebroek, buitenproportioneel lange staart. Er zijn koningen met een minder sjofele uitstraling. Maar, het dient gezegd, de getapte jongen uithangen gaat ‘m goed af.

II


Hup Willem II stoere kerels,
Trots van het voetballand.
Denk aan je roem en glorie,
Denk aan de vriendschapsband
't Rood-Wit en Blauw onzer vad'ren
Kleurt Willem II zo goed
Het geeft te allen tijde
spelers leeuwenmoed


Enzovoort. Uit 1928. Zo mooi.

III


Een van de raadselen van het moderne voetbal: waarom zijn bij wedstrijden overdag zo vaak de lichtmasten aan? Of is het de zon die in de lampen weerkaatst? Nee toch?

IV
Voor ons, op de eerste rij, een stuk of zes, zeven Frans sprekende jongemannen. Behoorlijk beneveld, ondanks het vroege aanvangstijdstip. Bij elk ook maar enigszins gevaarlijk ogend moment voor het VVV-doel springen ze op. Hetgeen betekent dat ze bijna continu staan.

V

Er was een kortstondige periode dat Kees de Boer géén ergernis bij me opriep. Die periode is voorbij. Kees de Boer roept weer ergernis bij me op. En dat ergert me. Want wie is Kees de Boer dan wel dat ik me door hem uit m’n evenwicht laat brengen? Zelfanalytisch onderzoek lijkt uit te wijzen dat het vooral de combinatie van belabberd spelen en voortdurend wild gebarend ageren tegen de scheidsrechter is die m’n ergernis wekt.

VI

In de rust verplaatsen we ons een rij of vijftien naar boven om verlost te zijn van de opspringende benevelde Frans sprekende jongemannen. Beter overzicht, zelfde uitzinnige sfeer, geen opspringers, even machteloos VVV. 72e minuut, man schuin achter me: ‘Het lijkt wel alsof dat VVV er helemaal doorheen zit.’ Precies.

VII
Brian Koglin roept géén ergernis bij me op. Wel medelijden. Dramatische wedstrijd. Wat wil je ook als je als rechtsbenige centrumverdediger als veredelde linksback wordt geposteerd? Ja, Christian Kum, die draaide daar z’n hand niet voor om. Maar dan hebben we het ook over twee onvergelijkbare grootheden.

VIII
Joeri mag ook nog even invallen. Joeriiii! In Tilburg al net zo’n cultheld als in Venlo. Mooi. Scoort meteen een gele kaart. Tot grote vreugde van iedereen. Mooi. Joeriiii!

IX
Na afloop zoemt vooral het woord ‘nacompetitie’ rond. Of die overdag of ’s avonds wordt gespeeld. Of ze tegen een ere- of eerste divisie ploeg zouden moeten. Willem II dan. Of VVV de nacompetitie haalt is nog maar de vraag. Of het daar iets te zoeken heeft? Geen fluit.

X
Mooie middag toch wel. Stralend weer, aangename temperatuur, intense gezangen, fraaie wolken, blije gezichten, draagbaar defaitisme, genoeg relativeringsvermogen. Vrijdag weer. Laat Eindhoven maar komen.

XI
Klein smetje: niemand, behalve mezelf, vandaag ‘de tri-co-lo-res’ horen zeggen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten