zondag 20 december 2020

VVV – FC Twente

Wéér bagger. Voor de zoveelste keer. Met de week wordt het lastiger woorden te vinden voor het drama dat zich aan het voltrekken is. Abominabel voetbal is alleen verteerbaar als het tot resultaten leidt. Is dat niet het geval, dan ga je je werkelijk overal aan ergeren. Aan het geluidsbehang bijvoorbeeld. Dat ook nu weer negentig minuten blijft voortkabbelen. Oneindig wezenloos gewauwel. Mijlenver verwijderd van de echte stadionervaring, Ja, dat is wat ik het meeste mis: de stadiongeluiden.

Mijn top 5 van meest gemiste stadiongeluiden:

5. Het striemende fluitconcert (fluitconcerten kunnen alleen striemend zijn)
Niks heerlijkers om je ergernis en frustratie te uiten,
ik wou dat ik zelf striemend kon fluiten.
 
Onterechte rode kaart: striemend fluitconcert
Door de VAR teruggedraaide beslissing: striemend fluitconcert
Schandalige overtreding tegenstander: striemend fluitconcert
Wanprestatie tegen Twente: striemend fluitconcert

4. Het beschaafde, dankbare applaus
Het beschaafde dankbare applaus klatert en rolt van de tribunes af. Een uiting van bewondering.
Als Gerald Sibon een hoge bal ineens dood maakt.
Als Ken Leemans met een desperate sliding een tegendoelpunt weet te voorkomen.
Als Keisuke Honda de bal weer eens op de stropdas van Ruben Schaken legt.  

3. Humba Humba Humba TäTeräää
Platter dan plat, Duits importproduct, opgelegd ritueel misschien. En toch onweerstaanbaar. Bleef er altijd op wachten. Toen voetbal nog een publiekssport was. Toen VVV nog wel eens een thuiswedstrijd won.    

2. Scheiven drek
De Koel, jaren zeventig (tachtig misschien ook nog wel). De vijandelijke keeper – denk aan Jaap Bloem, Harry Schellekens, Jan Jongbloed, Bram Geilman, Ton Thie – neemt z’n aanloop bij een doeltrap. En dan een massaal geslaakte kreet op het moment dat hij de bal raakt: ‘Scheiven drek!’

O Scheiven Drek, wo bist du blieben?

1. Het persoonlijke eerbetoon
Een vol stadion dat jouw naam zingt: het mooiste en grootste eerbetoon dat er is. Dankbaarheid in puurste vorm.
Als publiek toegestaan was en als hij eens een keer niet geblesseerd zou zijn, zou Arjen Robben dit seizoen dan zelfs door vijandelijke supporters zijn toegezongen? Sluit het niet uit. Robin van Persie overkwam het immers ook. Mikanista, twee jaar geleden na Feyenoord-VVV: ‘Robin van Persie wordt gewisseld. Hij trekt een trainingsjack aan en loopt van de dug out langs de tribunes richting kleedkamer. Hij wordt uitbundig toegejuicht door de Feyenoord-aanhang. Én door de VVV-aanhang. Noem me sentimenteel, maar dat ontroert me.’ 
  

En wat te denken van de Held aller Helden?

Junge, komm bald wieder

1 opmerking:

  1. Geachte heer Mikanista, staat u mij toe uw stadiongeluid 2. Scheiven drek aan te vullen. Bij voorbaat mijn welgemeende dank. Wanneer de keeper van de tegenstander een aanloop nam om de bal uit te trappen, zwol in De Koel een gejoel aan. Het is moeilijk om dit fonetisch weer te geven, het ging echter ongeveer als 'Ooooooeeeeeeeeeee'. Op het moment dat hij schoot, klonk het prachtige 'Scheiven drek'. Gevolgd door 'Haor op de stek' of 'Haor aan de stek'. Waarvan acte, niettegenstaande zulks: voor eeuwig heimwee naar De Kraal.

    BeantwoordenVerwijderen