zondag 31 januari 2021

Fortuna Sittard – VVV

Spektakelstuk


Geen taalspecialist, maar presentator Vincent Schildkamp horen zeggen ‘Het zal ongetwijfeld een spektakelstuk kunnen worden’ zorgt toch voor enig wenkbrauwopgetrek. Ongetwijfeld kan alles een spektakelstuk worden. Fortuna Sittard – VVV werd geen spektakelstuk.

Staaf


Geen Sittardse ballistiekspecialist, geen pyrospecialist, geen metaalspecialist en geen staafspecialist, maar was dat nu werkelijk een ijzeren staaf die na een halve minuut op het veld belandde?

Vlindermes


Geen messenspecialist, dus moeten opzoeken wat een vlindermes is. ‘Mes met een lang lemmet’, volgens Van Dale. Wikipedia:
‘Het vlindermes of balisong is een soort opvouwbaar zakmes met twee handvatten die rond kunnen draaien in tegengestelde richting. Het lemmet kan door een ervaren gebruiker snel worden uitgevouwen met één hand. Bewegingen met het mes worden gemaakt als kunstvorm of voor het vermaak en vereisen grote vaardigheid.’
Hopelijk krijg ik nooit een vlindermes in handen geduwd. Alleen al dat uitvouwen met één hand zou wel eens funeste gevolgen kunnen hebben.

Vinckenhof
Geen Venlospecialist, dus moeten opzoeken wat de Vinckenhof was. Website Ons Fort:
‘De Vinckenhof was een kasteelboerderij met binnenplaats in de oostelijke bantuin van Venlo.’
De Vinckenhofstraat ken ik dan weer wel. Omdat Baer Cornet zaliger gedachtenis er woonde en ik tot mijn grote genoegen wel eens iets bij hem mocht afgeven.

Roel Janssen


Geen Roel Janssenspecialist, wel vier seizoenen lang een Roel Janssenaanschouwer. Misbruikt: geen linksback en toch meestal opgesteld als linksback.

Het Vlindermes van de Vinckenhof (1)
Geen bijnamenspecialist, maar wel eens betere en toepasselijkere bijnamen gehoord. Te lang, geen rijm, te veel voorkennis vereist. Bovendien suggereert vlindermes wendbaarheid, beweeglijkheid en snelheid. Stuk voor stuk eigenschappen die Roel Janssen ten enenmale vreemd zijn.

Het Vlindermes van de Vinckenhof (2)
Dat Sjors Blaauw (Het Factotum van Wognum) zich maar bleef uitleven op Het Vlindermes van de Vinckenhof maakte het er allemaal niet beter op.

Het kanon van Heraklion
Geen Kretenzische ballistiekspecialist, dus moeten opzoeken. Het kanon van Heraklion is oud en roestig en staat niet op scherp.


Het Kanon van Heraklion


Geen bijnamenspecialist, maar bekt lekker. In tegenstelling tot het kanon van Heraklion is Het Kanon van Heraklion jong, briljant en messcherp. En beweeglijk, wendbaar en snel. Als een vlindermes.

Pik van het Kanon van Heraklion


Geen Hans de Koningspecialist, wel verzamelaar van Hans de Koningcitaten. Hoogst frustrerend om er een te missen. Wat zei King in het voorgesprekje nu precies over de pik van Het Kanon van Heraklion? 

Merie


Geen knipmesbuiger, desondanks op verzoek van Sef Derkx naar de kapel van Onze Lieve Vrouw van het Wonderbare Schot in Sevenum getogen om diens wens (‘aldaar een noveenkaars voor haar ontsteken’) te vervullen. Van een kouwe pelgrimage thuisgekomen: gesloten deur aangetroffen, achter die deur geen noveenkaarsen maar nep-waxinelichtjes.

1 opmerking:

  1. Geachte heer Mikanista, wederom hartelijke dank voor uw blog over de wedstrijd Fortuna Sittard-VVV. Jammer, dat deze verloren ging. Onnodig ook.

    Maar wat is dat nou?

    Is Onze Lieve Vrouw van het Wonderdadig Schot in Sevenum veroordeeld tot eenzame opsluiting? Staat er in buurtschap D'n Eigen een dependance van de EBI? Het is een schande dat u er als pelgrim niet terecht kunt. Ik zal pogingen ondernemen om dit te veranderen, zodat op wedstrijddagen van VVV het bedehuisje tenminste enkele uren wordt opengesteld.

    Overigens is het zo, dat ik de huidige topscorer van de eredivisie Giakoumak-se Kieër Op Kieër noem. Dat is Venloos dialect. Heeft u ook al vernomen dat het fijnproeversparadijs Kreta in de Begijnengang een schotel naar Giakoumak-se Kieër op Kieër (went de naam al en beetje?) hebben genoemd. Velen hebben deze besteld en ervan genoten. Fijn dat nooddruftige neringdoenden op deze wijze ook nog een beetje baat hebben bij de topscorer. Toch?

    Desalniettemin: voor eeuwig heimwee naar De Kraal.

    BeantwoordenVerwijderen