zondag 27 januari 2019

VVV – Emmen

De joekskapel
Nee hè, het zal toch niet? Al bij De Kraal horen we het. Op de parkeerplaats zien we het ook: een joekskapel bij de ingang van het stadion. Carnavalsliedjes. Onze Heilige Plicht weerhoudt ons ervan om meteen rechtsomkeert te maken. Maar waar hebben we het in godsnaam aan verdiend?

De nieuwe naam
Nog zo’n uitwas: stadions die de naam van een sponsor krijgen. Waar hebben we het in godsnaam aan verdiend?


De Rus
Op de parkeerplaats. Uit een onooglijk autootje stappen vier mannen in lichtblauw jack en zwarte trainingsbroek. Leden van de staf van Emmen? ‘Nee’, ziet T., ‘Sloetski.’ Verrek! Hij is het! Leonid Sloetski, trainer van Vitesse! Held! Grote held! Mijn favoriet onder de ere-divisietrainers.


VVV speelt pas op 28 april tegen Vitesse. Emmen pas op 24 februari. Dat kan maar één ding betekenen: Leonid is op spelersjacht. Mlapa? Susic? Post? Ik gok op Mlapa. Leonid, doe het ons niet aan. Waar hebben we het in godsnaam aan verdiend?

De Ajax-supporter
Hij heeft een geelzwarte sjaal om, m'n dorpsgenoot, de fanatiekste Ajax-supporter die ik ken, misschien wel de fanatiekste Ajax-supporter die er is. Die VVV-sjaal heeft een reden die te maken heeft met de nieuwe naam van het stadion. Meer mocht ik niet verklappen. Of toch wel: na Ajax is VVV z’n favoriete club. Waar hebben we het in godsnaam aan verdiend?

De man schuin achter me
De man schuin achter me is er niet! Z’n partner evenmin. Wie moet er nu bij elke VVV-corner zeggen ‘Let op Promes, hij gaat scoren’? T. en ik besluiten zijn taak voor één keer waar te nemen. Vijf keer (bij de zesde corner was hij al gewisseld) zeggen we tegen elkaar ‘Let op Promes, hij gaat scoren’. Vijf keer scoort Promes niet. Waar hebben we het in godsnaam aan verdiend?

De VAR
Tot twee keer toe ligt het spel na een goal minutenlang stil vanwege de VAR. Het moment dat je niet langer durft te juichen bij een goal is niet meer ver weg. Dat spontaniteit plaatsmaakt voor berekening, emotie voor ratio. Hoe heeft het zover kunnen komen? Waar hebben we het in godsnaam aan verdiend?

De doffe dreun in de 95e minuut
De leegte, de totale verslagenheid, de doodse stilte, al snel gevolgd door het gevloek. Wat een ellende. Waar is de VAR als je hem nodig hebt? Waar hebben we het in godsnaam aan verdiend?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten