zondag 30 januari 2022

VVV – FC Dordrecht

I
Stukje – nee, zeg maar gerust ‘stuk’ – welkomterugkruimelvlaai met smaak naar binnen gewerkt, allerlei scans en controles weten te overleven en de eerste die in je blikveld verschijnt als je binnen bent? Cristian Willaert! Verdomd als het niet waar is.


Heeft ook wel weer iets vertrouwds. En dankbaarheid is gepast: het gewauwel van Neerlands grootste voetbalkletsmajoor dringt alleen door tot de treurbuiskijker, niet tot de stadionbezoeker.

II
De beer is ook weer los. Lijkt erop alsof Koelie de gedwongen stadionpauze heeft misbruikt voor een amoureuze escapade.


Waarom zou meneer anders de hele middag hand in hand lopen met een mevrouw?

III
Ons is op het hart gedrukt: ‘Iedereen in het stadion dient anderhalve meter afstand te houden van personen buiten het eigen huishouden. Het is verplicht om plaats te nemen op de toegewezen zitplaats. Staan is niet toegestaan. Bij het verplaatsen door het stadion is een mondkapje verplicht. Alleen op de door VVV toegewezen zitplaats mogen bezoekers het mondkapje afzetten.’


Mondkapjesdragers en anderhalvemeternalevers vormen een minieme minderheid. Iedereen gaat zitten waar hij wil. Wie wil staan, gaat staan. Niemand die er iets van zegt.

IV
De man schuin achter me: schittert door afwezigheid. Jammer, zeker omdat VVV liefst twaalf corners te nemen krijgt. Twaalf kansen om tegen z’n partner te zeggen: ‘Corner! Let op! Post gaat scoren!’ Nee, verdomme, dat kan hij niet meer zeggen … Wie zou hij tot opvolger van Post hebben uitverkoren? Koglin? Van Dijck? Overigens was Post in dezen de opvolger van Röseler, die op zijn beurt de opvolger was van Promes. Sowieso scoort VVV nooit uit een corner. En als VVV toch ooit scoort uit een corner dan nooit de door de man schuin achter me uitverkoren speler.

V
Waarom is El Azrak gehuurd en niet gekocht? (Hier speelt de opportunist in Mikanista op. Hoewel: hij oogt niet als een one hit wonder. Maar dat deed Sorga ook niet.)

VI
Koglin verliest de toss. Gevolg: eerste helft speelt VVV naar de Duitse kant. Normaalgesproken een vrij grote ramp. Vandaag niet. Voor het eerst in naar schatting een jaar of twintig kan iedereen zich weer eens vrij bewegen door het stadion. Gevolg: in de tweede helft verzamelen de fanatieke supporters zich achter het doel aan de stadskant. Mooi.

VII
Supporters mogen het veld niet betreden. Spelers mogen de tribunes wel betreden. Blijkbaar.


Ook mooi. Kraalachtig, jaren vijftigachtig.

VIII
Het veld heeft misschien nog wel het meest geleden onder de afwezigheid van publiek.


Knólleplak.

IX
Vergeet El Azrak, er was maar één Man of the Match: Joeri.


Antiheld en daarmee bij uitstek geschikt als cultheld. De nieuwe Niels is vandaag opgestaan.

X
2-0 voor, 2-2, toch nog 4-2 in de laatste minuten. Droomscenario, sprookjesachtig, een voller stadion waardig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten