zaterdag 14 augustus 2021

TOP Oss – VVV

16.00 uur
Voor het eerst sinds 14 maart 2005 de onbedwingbare behoefte naar het Frans Heesenstadion af te reizen. Voorheen het Frans Heesen Yachts Stadion. Gewoon maar doen dan?

19.15 uur
De wandeling van station naar stadion valt tegen. Geen kip op straat. De wedstrijd zal toch niet zijn afgelast?

19.30 uur
Lichtmasten in zicht. Plukjes stadiongangers nu. Nagenoeg lege parkeerplaats. Kunstgrasvelden alom. Opvallend groene façade van de achter-de-goal-tribune. Vanwaar dat groen? Alles hier oogt onvoorstelbaar clean, netjes, zakelijk. De harde kern – man of twintig – staat zich in te drinken.


19.40 uur
Nog steeds niet meer dan wat plukjes wedstrijdbezoekers. Naar binnen dan maar. Vijf wachtenden voor de ingang. Eerst coronacheck, dan kaartcontrole. Kaartje inleveren graag. Huh? Voor hergebruik, een vorm doorgeschoten duurzaamheid? Toch maar doen. Buizenconstructies om te zoenen bij de pisbakken.


19.42 uur
Wat was ook alweer het stoelnummer? Ach, maakt niet uit, de tribune is toch grotendeels leeg. De nummers zijn hier met een marker op het stoeltje aangebracht.


19.44 uur
Majestueus zicht op het veld. De wat vage toestand achter de linkergoal heeft plaatsgemaakt voor Het Hooghuis, een gebouw met schoolachtige trekjes.


19.46 uur
Achter de hoofdtribune stijgt een luchtballon op. Decor: de fantastische wolkenhemel van deze dag.

 
19.50 uur
Even schrikken: een speaker die wél te verstaan is. Thijme Verheijen. Thijme wie? De jongste aankoop? ‘Jeugdspeler’, whatsappt X. ‘Aanvallende middenvelder en gaat gok ik valse spits spelen.’

20.00 uur
Aftrap. Nauwelijks publiek, mannetje of duizend, maximaal. Onder wie 250 uit Venlo. Dat dan weer wel. In zangerige stemming bovendien. Mooi. Op de eerste rij een man, een vrouw, twee meisjes, de een een jaar of zes, de ander enkele jaren jonger, en een opa, onmiskenbaar de vader van de man. De meisjes hebben geen aandacht voor het voetbal, des te meer voor de snoep- en drankbalie. X heeft verkeerd gegokt: Schroijen is de valse spits, Thijme speelt vanaf links. Waar is hier het scorebord eigenlijk? Oh, daar!


20.45 uur
Rust. 0-0. ‘Hoe spelen ze?’,  vraagt X. ‘Ze missen een spits. Essanoussi en Schroijen zijn goed, maar Schroijen is steeds weg uit de spits. En ze lopen te ver terug waardoor TOP soms toch gevaarlijk wordt.’ X wil ook nog weten hoe De Boer en Van Rooijen spelen. ‘Allebei vrij sober. Vooral Van Rooijen staat steeds net voor de verdediging te voetballen.’ 

21.02 uur


Herstart. Nog steeds prachtige luchten. Mooie maan. Waardeloos voetbal. 1-0 achter. Van kwaad tot erger. De meisjes nog steeds op en neer naar de snoep- en drankbalie. De supporters nog steeds in zangerige stemming. Koglin en Da Graca: één brok onzekerheid. Uitgesloten dat ze hier gaan scoren. Machteloosheid. Alle invallers maken het alleen maar nog minder. Laatste minuut. Toch 1-1, fantastische eigengoal. Waar hebben we dit eerder gezien? Post geel, as always. Dan toch nog de 2-1. Ongelooflijk. Stelletje prutsers.

21.52 uur
Toch Venloos applaus. En applaus voor het applaus.


21.53 uur
De andere harde kern – inmiddels aangegroeid tot een mannetje of dertig – gaat uit z’n dak.


21.54 uur
De meisjes, hun ouders en hun opa verzamelen al het afval dat ze in de loop van de wedstrijd hebben geproduceerd. Welopgevoede mensen hier.

21.55 uur
Terug naar het station. Vier mannen doen hun onder de tribune geparkeerde fiets van het slot. Bij gebrek aan auto- of huiswaarts wandelende stadiongangers ook geen wedstrijdevaluatiegesprekken om af te luisteren. Jammer. Het besef: één zwaluw maakte dus nog geen zomer, deksel op de neus, weer met beide benen op de grond. De vage gedachte dat het beste van dit seizoen misschien alweer achter ons ligt. Ach ja, wat zou het. Toch maar mooi die buizenconstructies bij de pisbakken meegepikt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten