zaterdag 30 april 2022

VVV – Excelsior

I
‘Stieren zijn sowieso agressief’, hoor ik een jongeman ergens links naast me zeggen. In De Koel. Op een voetbaltribune. Schuin rechts achter me discussiëren twee mannen over de aftrekbaarheid van reiskosten. Gewauwel heeft weer eens vrij baan. Het gewauwel overstemt de gezangen. Gezangen over de kaars van Johan D. – schunnige gezangen ongetwijfeld. Zegen of vloek dat ze worden overstemd door het gewauwel? Zegen. Nee, vloek.

II


‘Stieren zijn sowieso agressief.’ Beren ook. Knuffelberen niet. Afscheid van Koelie, na achttien jaar. Nee, geen afscheid van Koelie, afscheid van achttien jaar Jeroen Oppers in de gedaante van Koelie. ‘We gaan samen op zoek naar een opvolger’, zegt algemeen directeur Marco Bogers tijdens de rust. Koelie est mort, vive Koelie! Waarom eigenlijk? Allemaal leuk en aardig die toegenomen aaibaarheid van voetbal, maar er zijn grenzen. De verheerenveenisering kan ook te ver worden doorgevoerd.

III


‘Stieren zijn sowieso agressief.’ Sommige kinderen ook. Koelie desgevraagd in 2017 (klik hier): ‘Sommige kinderen vinden dat ze moeten slaan. Dat is het enige mindere.’ Berenpak onmiddellijk uittrekken en aan de wilgen hangen zou je denken. Jeroen hield het nog vijf jaar vol. Gisteren om 21.08 uur zette hij z’n berenmuts voor de laatste keer af.


Droombeeld: Jeroen, berenmuts onder z’n arm, berenpak onder de snelbinder, op z’n fiets d’n Berg af terwijl de wedstrijd nog in volle gang is. Heeft ie überhaupt iets met voetbal, met VVV?

IV
‘Stieren zijn sowieso agressief.’ VVV-supporters niet. VVV-supporters zijn vredelievend. En berustend. Althans dit seizoen. Hoe meer alles in de soep liep, hoe berustender ze werden (enkele Facebookanians uitgezonderd). En hoe talrijker. Nooit eerder vertoond. Althans niet bij VVV. Zegen? Vloek? Zegen! De gezangen overstemden zelfs het tribunegenäöl, normaliter toch een van de geneugten van stadionbezoek. Zegen of vloek? Zegen. Vloek. Nee, zegen. Nee, toch vloek. Zegen. Vlegen. Zoek.


V
‘Stieren zijn sowieso agressief.’ Animals Today: ‘Het is een misvatting dat stieren agressieve dieren zijn, die mensen zonder reden aanvallen. In werkelijkheid zijn het lieve, vriendelijke en zachtaardige dieren, die eigenlijk niets liever willen dan dat er van ze gehouden wordt.’

VI
‘Stieren zijn sowieso agressief.’ Ineens opkomende vraag: is Koelie eigenlijk wel een beer?

2 opmerkingen:

  1. Geachte heer Mikanista, dank voor uw blog over de laatste thuiswedstrijd van dit seizoen. Met uw welnemen wil ik u beleefd wijzen op een fout, die in uw boeiende verslag is geslopen. Koelie is geen beer, doch een hond. Graag maak ik van de gelegenheid gebruik om het recht te zetten. Voor eeuwig, Uw Kraalveteraan.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. 'Waarde Kraalveteraan, zoals in de laatse zin omschreven, sloeg na 18 jaar ineens de twijfel toe: 'Is Koelie eigenlijk wel een beer?'

    BeantwoordenVerwijderen